Deski kuchenne 

(45 produktów)
Filtry
Wyczyść filtry x

Producent

Pozostałe:
-

Dostępność

W kuchni korzystamy z wielu przydatnych akcesoriów, ale deska do krojenia jest jednym z tych najważniejszych. Deska zapewnia higieniczność i pozwala uniknąć uszkodzenia pięknych blatów kuchennych podczas krojenia pieczywa, warzyw czy innych produktów spożywczych. Wydawać się może, że wybór odpowiedniej z nich to mało znaczący szczegół, ale prawda jest nieco inna. Ten element wyposażenia zapewnia komfort i wygodę przyrządzania potraw, a dodatkowo stanowi ważny akcent wystroju. Czym zatem kierować się przy wyborze deski do krojenia?

Klasyczne deski drewniane – dobre czy złe?

Drewno to materiał, który od dawien dawna wykorzystywany jest do produkcji desek kuchennych. Każdy kojarzy charakterystyczny kształt drewnianej deski z uchwytem wyposażonym w otwór do zawieszania. Czasy jednak się zmieniają i wszystko ewoluuje – deski do krojenia również mocno się zmieniły. Do dyspozycji mamy teraz akcesoria wykonane z wysokowytrzymałego szkła i różnego rodzaju tworzyw sztucznych. Czy zatem drewniane deski powinny odejść do lamusa? Niekoniecznie. Wszystko zależy od naszych potrzeb i gustu. Drewno ma swoje niekwestionowane zalety i kilka wad, o których warto pamiętać. Deski do krojenia z tworzyw, ceramiki lub szkła są z pewnością mniej podatne na przesiąkanie zapachami i znacznie łatwiejsze do czyszczenia, ale zazwyczaj ustępują drewnianym deskom pod względem wytrzymałości. O konkretnym wyborze decyduje też często sama estetyka. Drewno jest ciepłe i swojskie, dlatego miłośnicy kuchni w stylu skandynawskim i retro uwielbiają akcesoria wykonane z tego właśnie materiału. Produkty z tworzyw i szkła lepiej pasują do nowoczesnych i awangardowych aranżacji z przewagą nierdzewnej stali i chromu. A zatem wybór materiału jest głównie kwestią gustu. Aspekty praktyczne także dopasować należy do swoich potrzeb. Niektórzy użytkownicy wybierają deski posiadające specjalne wgłębienie wokół krawędzi, podczas gdy inni uważają, że jest to rozwiązanie niepraktyczne. Stabilność powierzchni deski do krojenia jest jednak ważna dla wszystkich i dlatego najlepiej decydować się na modele masywne lub wyposażone w antypoślizgowe nóżki, uniemożliwiające przesuwanie się deski po blacie. Dobrą alternatywą są też deski do zlewozmywaków.

Deski do krojenia do zlewozmywaków

Dobra deska do krojenia musi być trwała, łatwa do czyszczenia i wygodna w użytkowaniu. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się deski do krojenia dopasowane wielkością do komory zlewozmywaka. Pozwala to wygodnie umieścić je w pobliżu kranu i na bieżąco płukać krojone produkty. Zabezpiecza to również blaty przed cieknącym z owoców i warzyw sokiem. Niektóre deski do zlewozmywaków posiada także praktyczny otwór, pod który podstawić można naczynie. Przydaje się to przy krojeniu dużych ilości produktów, które natychmiast można wrzucić do umieszczonego pod deską pojemnika. Oszczędza to czas oraz ogranicza bałagan w kuchni. Przed zakupem należy się jednak upewnić, że gabaryty deski będą pasować do posiadanego zlewozmywaka. Na szczęście wielu producentów zlewów wytwarza także dedykowane deski do krojenia przeznaczone do konkretnych modeli.